Składniki na 12 porcji 

  • 1/2 kg mąki 
  • 5 dag drożdży 
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka 
  • 100 ml jogurtu
  • 5 dag cukru 
  • 1/4 kostki masła 
  • 10 dag mrożonych jagód 
  • sól 
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do blachy

Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
Jajka wymieszać z jogurtem, cukrem i stopionym masłem. Resztę mąki przesiać do miski, wlać rozczyn i masę jogurtową, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jagody rozmrozić, osączyć z soku, oprószyć mąką.
Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek, a następnie zapleść warkocz. Chałkę ułożyć na natłuszczonej blasze. Posypać jagodami, lekko je wgniatając. Odstawić na 10 min. Piec 40 minut w temp. 180°C.