Składniki na 30 sztuk

■ 2 i 1/2 szklanki mąki
■ 7 żółtek
■ 1/2 kostki masła (10 dag)
■ 1/2 szklanki mleka
■ 7 dag drożdży
■ szklanka cukru pudru
■ torebka cukru waniliowego
■ szklanka śmietany kremówki
■ słoik wisienek koktajlowych (20 dag)
■ biała i ciemna czekolada
■ olej

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i mąki. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośniecia.
Masło stopić, ostudzić. Żółtka utrzeć na parze z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym.
Do miski przesiać mąkę, wlać lekko podgrzaną śmietanę, utarte żółtka, zmiksować. Dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Wlać przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce.
Ciasto podzielić na 3-4 porcje, uformować wałki, pokroić na plasterki. Na każdym ułożyć wisienkę, zlepić kulki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Osączyć, ostudzić, posypać resztą cukru.
Czekolady osobno stopić, ostudzić. Połowę wisienek zanurzać w ciemnej czekoladzie, a połowę w białej, odłożyć do zastygnięcia.