Składniki na 6 porcji

  • pęczek dymek
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 40 dag kiełbasy serdelowej drobiowej
  • 25 dag żółtego sera ementalera
  • strąk czerwonej papryki
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 6 łyżek oleju
  • pęczek natki
  • sól, pieprz, cukier

Rzodkiewki oczyścić, pokroić w plasterki. Dymki oczyścić, pokroić w piórka. Kiełbasę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski. Ser pokroić w kwadraciki.
Ocet wymieszać z musztardą, 2 łyżkami wody, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ucierać, stopniowo dolewając olej. Natkę opłukać, posiekać, dodać do sosu, wymieszać.
Składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.