Składniki na 4 porcje

  • 20 dag makaronu wstążki
  • ogórek
  • pomidor
  • 20 dag tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do miski, ostudzić. Polać niewielką ilością oliwy, wymieszać.
Tuńczyka osączyć. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Jeżeli będzie dużo pestek, wyjąć. Tuńczyka i warzywa dodać do makaronu, dokładnie wymieszać.
Czosnek obrać, posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny, natką i bazylią, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać.