SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 duże plastry wieprzowiny
  • łyżeczka musztardy
  • 20 dag brokułów
  • łyżka płatków migdałowych
  • 4 cienkie plastry szynki wędzonej na surowo
  • szklanka bulionu
  • łyżka oleju
  • cebula
  • łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

- Mięso umyć, osuszyć. Musztardę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli, pieprzem i łyżką śmietany. Posmarować tym plastry mięsa.
- Brokuły podzielić na różyczki, łodygi obciąć. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 3 min, osączyć. Różyczki rozłożyć na sznyclach, zostawiając wolne brzegi. Posypać migdałami i zwinąć. Każdą roladę owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką.
- Cebulę obrać, posiekać. Rolady obsmażyć na gorącym oleju. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Wlać bulion, dusić 30 min.
- Rolady wyjąć, bulion przecedzić, wlać pozostałą śmietanę. Sos zagotować i przyprawić majerankiem, polać nim mięso.