SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 udka kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 20 dag pieczarek
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 5 dag wędzonego boczku
  • łyżka mąki
  • listek laurowy
  • 15 dag fasoli z puszki
  • 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

- Udka natrzeć solą i pieprzem. Cebule obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Marchewki oskrobać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- 3 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, włożyć udka, zrumienić. Dodać cebulę, marchewkę i pieczarki, przesmażyć. Dodać czosnek i listek laurowy.
- Boczek pokroić w kostkę, wytopić na reszcie oleju, przełożyć na talerz. Na ten sam tłuszcz wsypać mąkę, zrumienić. Wlać wino, dokładnie wymieszać, zagotować.
- Udka polać winnym sosem, przykryć i dusić 20 min. Dodać fasolkę, dusić jeszcze 10 min.
- Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać boczek, wymieszać. Na koniec danie posypać natką.