SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 1 kg wieprzowiny
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 3 cebule
  • 400 ml bulionu mięsnego
  • 2 łyżki masła
  • listek laurowy
  • sól, pieprz, majeranek

Wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę równej wielkości. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować. Cebule obrać, pokroić w krążki.

Masło stopić w rondlu, wrzucić pokrojone mięso, przesmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę, kapustę, listek laurowy, przyprawić do smaku szczyptą majeranku, solą i pieprzem, zalać bulionem, dusić na małym ogniu pod przykryciem 45 minut.

Wędzony boczek pokroić w paski. Dodać do garnka, dusić jeszcze 15 minut. Przed podaniem przyprawić do smaku.