Składniki na 12 porcji

  • 1 i 1/3 szklanki śmietany
  • 35 dag czekolady deserowej
  • 20 dag herbatników typu petit beurre
  • 10 dag rodzynek
  • łyżka rumu

Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, włożyć połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać drewnianą łyżką, aż czekolada się rozpuści. Wystudzić, schłodzić w lodówce.

Czekoladę ze śmietaną zmiksować z rumem na puszystą masę. Połowę herbatników połamać na kawałki, pozostałe całkowicie pokruszyć i wymieszać z masą czekoladową. Dodać rodzynki i kawałki herbatników, wymieszać.

Podłużną foremkę (długości ok. 24 cm) wyłożyć folią spożywczą, nałożyć masę, wierzch wyrównać, przykryć folią. Blok wstawić na 6 godz. do lodówki.