Składniki na 10 porcji

  • składniki na ciasto ptysiowe 
  • 10 dag wiórków kokosowych 
  • 2 szklanki śmietany kremówki 
  • szklanka mleczka kokosowego
  • 3 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 3 łyżki likieru kokosowego 
  • łyżka żelatyny 
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kieliszek brandy

Przyrządzić ciasto ptysiowe, nałożyć do szprycy, uformować wieniec o śr. 24 cm. Piec 20-25 min w temp. 220°C. Ciasto przekroić na pół.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleczko kokosowe zagrzać z wiórkami (łyżkę odłożyć) i wlać do żółtek, stale mieszając. Dodać likier. Śmietanę ubić (łyżkę odłożyć).
Podgrzać żelatynę. Bitą śmietanę i żelatynę delikatnie wymieszać z masą żółtkowo-kokosową.
Czekoladę pokruszyć i stopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady wlać brandy i łyżkę śmietany, wymieszać. Wieniec napełnić ostudzonym kremem, przykryć, wierzch polać gorącą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.