Składniki na 12 sztuk 

  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 12,5 dag masła
  • sól

Szklankę wody wlać do garnka, dodać tłuszcz i szczyptę soli, zagotować. Zestawić z ognia. Wsypywać stopniowo mąkę, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Podgrzewać, nadal mieszając, aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i ucierać drewnianą łyżką, wbijając kolejno jajka. Masę mieszać energicznie, aż powstanie jeden duży płat. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące, jednolite i odpadać od łyżki przy potrząsaniu. Ciasto nałożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta. Piec ok. 15 minut (aż wyrosną) w temp. 220°C, po czym zmniejszyć temp. do 200°C i piec jeszcze 5 minut, aby ptysie dobrze wyschły.

Co o ptysiach wiedzieć należy

Wyciskając ciasto zostawiajmy odstępy, ponieważ w czasie pieczenia znacznie powiększy swoją objętość. Gorące ptysie kroimy nożyczkami lub ostrym nożem na pół, a nadzienie nakładamy, gdy wystygną.