Składniki na 4 porcje

  • 60 dag łopatki cielęcej 
  • 2 cebule
  • 2 papryki 
  • 20 dag pieczarek
  • papryczka chili 
  • 150 ml przecieru pomidorowego 
  • po 100 ml białego wina i bulionu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • listek laurowy 
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta Papryki słodkiej PRYMAT 
  • biały pieprz, sól

Czosnek obrać, posiekać. Cielęcinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, czosnkiem i papryką.
Cebule obrać, pokroić. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Chili oczyścić z pestek, posiekać.
Oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć cielęcinę, przesmażyć. Dodać cebulę, pieczarki i chilli, wlać białe wino i bulion, dusić 20 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, dusić do miękkości (ok. 40 minut). Podawać z kluseczkami kładzionymi.