Składniki na 4 porcje
- 4 udka kurczaka
- 2 cebule
- 20 dag liści szpinaku
- 5 dag sera gorgonzola
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka Tymianku PRYMAT
- gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Udka obsmażyć na gorącym oleju. Dodać cebulę, czosnek, wino, oprószyć tymiankiem, dusić 20 minut.
Ser pokroić na kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Ser, szpinak i śmietanę dodać do rondla, wymieszać. Często mieszając dusić jeszcze 20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.