Składniki na 4 porcje

  • 4 udka kurczaka 
  • 2 cebule
  • 20 dag liści szpinaku 
  • 5 dag sera gorgonzola 
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 200 ml śmietany 
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka Tymianku PRYMAT 
  • gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Udka obsmażyć na gorącym oleju. Dodać cebulę, czosnek, wino, oprószyć tymiankiem, dusić 20 minut.
Ser pokroić na kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Ser, szpinak i śmietanę dodać do rondla, wymieszać. Często mieszając dusić jeszcze 20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.