Składniki na 8 porcji

  • 80 dag karkówki 
  • 10 dag boczku 
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku 
  • papryka
  • 100 ml przecieru pomidorowego 
  • 200 ml bulionu 
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • listek laurowy
  • szczypta Ziół prowansalskich PRYMAT 
  • papryka słodka, kminek, pieprz, sól

Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na kawałki.
Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć boczek. Dodać karkówkę, przesmażyć. Wrzucić pieczarki, cebulę, czosnek i paprykę, smażyć 10 min.
Wlać bulion i wino, dodać przecier pomidorowy i przyprawy, dusić do miękkości ok. 1 godziny.