● 10 dag cebuli
● ząbek czosnku
● 3 łyżki oleju
● łyżka konfitur wiśniowych
● szklanka bulionu mięsnego
● 2 łyżki octu balsamicznego
● 15 dag wiśni
● 60 dag wątróbki cielęcej (lub drobiowej)
● 2 łyżki mąki
● 8 listków szałwii
● sól, pieprz

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w cienkie słupki, a czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić czosnek oraz cebulę. Dodać konfitury, bulion i ocet balsamiczny. Wiśnie umyć, osuszyć, wyjąć pestki i dodać do sosu.
Wątróbkę obrać z błon, pokroić na cztery plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wątróbkę po dwie minuty z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Po dwóch minutach dodać szałwię i razem smażyć. Sos przyprawić solą i pieprzem ew. konfiturą wiśniową i podać do wątróbek.

Wątróbkę będzie łatwiej obrać z błon, jeżeli wrzucisz ją na minutę do gorącej wody. Gdy przed smażeniem włożysz ją na godzinę do maślanki, mleka lub śmietany, będzie bardzo delikatna.