• 25 dag truskawek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka (17 dag) mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 30 dag twarożku (np. toska lub ricotta)
  • 4 łyżki jogurtu
  • masło do smażenia

Truskawki umyć, obrać, przepołowić. Ocet połączyć z miodem i wymieszać z truskawkami. Odstawić, aby się zmacerowały.
Twarożek wymieszać z jogurtem. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z twarożkiem i mąką, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. (Gdyby było za gęste, dodać trochę jogurtu lub mleka). Białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać z ciastem.
Masło rozgrzać na patelni, łyżką kłaść masę serową, smażyć małe placuszki. Podawać z truskawkami balsamico.