Składniki na 2 porcje

  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 2 czerwone cebule
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • 2 kwaśne jabłka
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz

Cebule obrać, pokroić w piórka. Wątróbkę oczyścić, pokroić na kawałki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka, podlać łyżką wody, poddusić.
2 łyżki masła stopić na patelni, włożyć cebulę i cukier, zeszklić. Dodać groszek, smażyć kilka minut. Wlać bulion, dodać jabłka, gotować 10 minut. Przyprawić.
Resztę masła stopić na patelni. Wątróbkę oprószyć mąką, obsmażyć (po 1-2 minuty z każdej strony). Przyprawić solą i pieprzem.
Wątróbkę ułożyć na warzywach z jabłkami, posypać natką, podgrzać. Podawać z kluseczkami.

NASZA RADA 
Najlepsze będą kluski kładzione zrobione z mąki, jajka i mleka. Porcje ciasta nabieramy łyżką i gotujemy.

ZA PORCJĘ 3,50 zł.