Składniki na 4 porcje

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • łyżka smalcu 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 2 cebule 
  • ząbek czosnku

Golonki opłukać, osuszyć, skórę ponacinać w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Smalec stopić w brytfannie, włożyć cebulę, czosnek i kminek. Dołożyć golonki, wlać 1/2 szklanki wody, przykryć i piec 1 i 1/2 godziny w temp. 160°C, podlewając wytwarzającym się sosem. Zdjąć przykrywkę, piec jeszcze 30 minut w temp. 200°C, od czasu do czasu polewając piwem.
Golonki wyjąć z brytfanny. Sos przetrzeć przez sito, zagotować, ew. rozcieńczyć piwem, dodać natkę, przyprawić. Golonki podawać z sosem i knedlami.

ZA PORCJĘ 5 zł.