Składniki na 4 porcje:

  • 15 dag makaronu, np. świderki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag bekonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 2-3 liście kapusty włoskiej
  • 15 dag mrożonego groszku
  • 1 l bulionu mięsnego
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Bekon pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Seler oczyścić, pokroić w małą kostkę. Liście kapusty umyć, pokroić w paski. Makaron wrzucić do dużej ilości osolonego wrzątku,  ugotowac według przepisu na opakowaniu, oddcedzić.  Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, czosnek i boczek, przesmażyć. Dodać marchewkę, seler, groszek i kapustę, wlać bulion, wymieszać, gotować 15 minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać makaron, wymieszać.