Składniki na 4 porcje: 

  • 3 duże ziemniaki
  • puszka pomidorów bez skórki (40 dag)
  • marchewka
  • por
  • 1 l bulionu warzywnego
  • cebula
  • łyżka masła

Zacierki:

  • 10 dag mąki
  • jajko
  • sól

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę i por oczyścić, pokroić w krążki. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić w rondlu, zeszklić cebulę i pora. Dodać marchewkę, podsmażyć. Wlać bulion i pomidory z zalewą, oprószyć solą, gotować 15 minut. Ostudzić, całość zmiksować (łyżkę warzyw wyjąć).
Zacierki: przesianą mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać niewielką ilością mąki, zostawić na chwilę, aby kluski podeschły. Zupę zagotować, wrzucić zacierki, gotować 10 minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku, posypać odłożonymi warzywami. 
NASZA RADA:  Zacierki można zrobić trąc ciasto na tarce, siekając lub krojąc na kawałki nożem, a także "szczypać" małe kluski.