Składniki na 6 porcji:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 20 dag suszonych owoców (rodzynek, moreli, śliwek)
  • łyżka masła
  • po 5 dag łuskanych orzechów włoskich i migdałów
  • 1/2 l mleka
  • 4 jajka
  • 5 dag cukru
  • torebka cukru wanilinowego
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • owoce do dekoracji
  • masło i tarta bułka do foremek

Kaszę opłukać, zalać mlekiem, dodać łyżkę masła i gotować 15 min, aż wchłonie cały płyn. Odstawić na 15 min pod przykryciem do napęcznienia. Suszone owoce opłukać, większe pokroić, zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 min, by napęczniały, osączyć. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym, wymieszać z ostudzoną kaszą. Dodać suszone owoce, posiekane orzechy i migdały oraz skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Foremki (6 mniejszych lub jedną większą) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Napełnić masą i piec około 15 min (w dużej formie 30 min) w temperaturze 180°C. Leguminę wyłożyć na talerze, udekorować świeżymi owocami. Podawać na gorąco.