Dba o nasze serce
Jeden kieliszek czerwonego wina zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału aż o 40 procent! Fenole, związki z miąższu ciemnych winogron, obniżają ciśnienie i zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych.

Chroni przed rakiem
Podobnie jak winogrona, czerwone wino jest źródłem kwasu elagowego, bardzo silnego związku niszczącego wolne rodniki. To oznacza, że chroni on nasz organizm przed wszystkimi rodzajami nowotworów.

Walczy z bakteriami i wirusami
Czerwone, a niektórzy twierdzą, że także białe, wino ma właściwości bakteriobójcze i hamuje rozmnażanie się wirusów.

Ułatwia trawienie
Nie bez przyczyny pije się je do ciemnych mięs. Czerwone wino wspomaga pracę wątroby i rozbija tłuszcz, ułatwiając jego przyswojenie przez organizm. 

Łagodzi skutki menopauzy
Jest bogate w rzadko występujący w przyrodzie bor. Pierwiastek ten pozwala utrzymać kobietom po menopauzie prawidłowy poziom estrogenów. W ten sposób chroni je przed wahaniami nastroju, zmniejsza ryzyko osteoporozy, łagodzi uderzenia gorąca.