Placek - owocowe marzenie

Porcja: 413 kcal
Przygotowanie: 35 min
Na 15 porcji: kilogram truskawek, 200 g herbatników kakaowych, 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 g masła, szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego, 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej, łyżeczka skórki startej z cytryny, olej do formy

Pokruszone herbatniki włożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć wałkiem do ciasta. Wyrobić je z połową rozpuszczonego w rondelku masła oraz łyżką cukru i cukrem waniliowym. "Ciastem" wylepić posmarowaną olejem blachę, mocno docisnąć do dna. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Truskawki opłukać, osączyć, te największe przekroić.
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. 
Resztę masła utrzeć z cukrem, stopniowo dodawając po łyżce kefiru lub jogurtu - na końcu wsypać skórkę startą z cytryny.
Krem rozsmarować na "cieście". Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką. Placek wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.

Torcik serowy bez pieczenia

Porcja: 330 kcal
Przygotowanie: 35 min
Na 14 porcji: 150 g herbatników, 75 g masła, łyżka miodu, łyżeczka cynamonu, łyżka oleju, 750 g truskawek, galaretka truskawkowa, 400 g twarożku waniliowego, łyżeczka skórki startej z pomarańczy, 3 łyżki soku pomarańczowego, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, opakowanie zagęstnika do śmietany, olej do formy

Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki wody. Odstawić.
Pokruszone herbatniki włożyć to foliowej torebki, zmiażdżyć wałkiem do ciasta i połączyć ze stopionym masłem, miodem oraz 1/2 łyżeczki cynamonu. "Ciastem" wylepić natłuszczoną tortownicę. Wstawić na 20 minut do lodówki. Truskawki pokroić w ćwiartki. Połowę owoców ułożyć na herbatnikowym spodzie. Tężejącą galaretką zalać truskawki (kilka jej łyżek odłożyć). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Twarożek wymieszać z sokiem  i skórką pomarańczową oraz resztą cynamonu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Połączyć z twarożkiem. Masą przykryć truskawki. Ciasto znów schłodzić w lodówce.
Na masie serowej ułożyć pozostałe truskawki i posmarować je podgrzaną galaretką. Torcik wstawić do lodówki, aby całość zastygła.

Sałatka o smaku lata

Zobacz także:

Porcja: 292 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Dla 6 osób: 500 g truskawek, 4 pomarańcze, 125 g cukru, 4 łyżki likieru pomarańczowego, cukier waniliowy, 2-3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka skórki startej z cytryny

Cukier wymieszać cukrem waniliowym. Zalać 150 ml wody. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Lekko wystudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Owoce pokroić w ćwiartki. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry. Razem z truskawkami ułożyć w salaterce. Polać ciepłym syropem. Skropić likierem pomarańczowym oraz sokiem z cytryny. Sałatkę delikatnie wymieszać. Odstawić na 30 minut, aż wystygnie.

Tarta z aromatyczną glazurą

Porcja: 317 kcal
Przygotowanie: 40 min
Na 15 porcji: kilogram truskawek, 200 g mąki,150 g masła, sól, 80 g cukru pudru, żółtko, skórka starta z pomarańczy, opakowanie kremu truskawkowego (w proszku), 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki likieru cassis, 500 g suchej fasoli lub grochu, tłuszcz do formy

Z mąki, masła, soli, cukru pudru, żółtka i skórki pomarańczowej zagnieść ciasto. Schłodzić je. Ciastem wylepić natłuszczoną formę. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i wsypać na nią fasolę. Piec 20 minut w 180 C, potem usunąć fasolę i folię. Piec jeszcze 10 minut. Ostudzić.
Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Rozsmarować równą warstwą na cieście. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Truskawki umyć, usunąć szypułki. 200 g owoców zmiksować. Kilka łyżek truskawkowego przecieru podgrzać i wymieszać z żelatyną. Połączyć z resztą musu i likierem. Wylać na schłodzony krem. 
Resztę owoców pokroić w ćwiartki i udekorować nimi ciasto. Tartę wstawić na godzinę do lodówki.

Pianka jogurtowa

Porcja: 151 kcal
Przygotowanie:  20 min 
Na 6-8 porcji: kilogram truskawek, 6 łyżek soku z cytryny,100 g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 6 łyżeczek żelatyny, 3 białka, 300 g naturalnego kremowego jogurtu, 3 łyżki grenadiny (syropu z granatów)

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, 250 g odłożyć, pozostałe owoce zmiksować z 4 łyżkami soku z cytryny, 5 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę,  stopniow dodając resztę cukru. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach mocno podgrzanego przecieru truskawkowego. Połączyć z resztą musu. Wymieszać z jogurtem, a następnie delikatnie z pianą. Deser rozłożyć do pucharków. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny i grenadiną. Udekorować nimi schłodzony deser.

Więcej przepisów z truskawkami w Claudii 6/2004