Ziemniaki, będące podstawą diety Polaków od dawnych czasów obecnie nie są doceniane. Mówi się często, że to właśnie one powodują tycie, bo zawierają dużo węglowodanów. Nie jest to do końca prawda. W 100 g surowych ziemniaków znajdziemy zaledwie ok 16 g węglowodanów, czyli o wiele mniej niż w przypadku kasz czy makaronów. Dzięki temu, że zawierają one skrobie po ich zjedzeniu czujemy się syci przez dłuższy czas co jest bardzo cenne dla osób będących na diecie. Owszem ziemniaki mogą być groźna dla naszej figury, ale jeśli podajemy je w towarzystwie tłustych sosów czy polane masłem.
Te popularne warzywa zawierają ponadto duże ilości witaminy C (pół kg kartofli pokrywa 100% zalecanej dawki tej witaminy), a także potasu. Dodatkowo ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze. co pomaga zatrzymać w organizmie ważne minerały. Kolejnym plusem ziemniaków jest fakt, że są warzywem nisko przetworzonym, wszak kupujemy je na surowo i samodzielnie przygotowujemy, co również jest bardzo zdrowe.
Ziemniaki wcale nie są więc takie straszne jak je malują!