SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • czerwony i zielony strąk papryki
  • 10 dag chińskich, grzybów suszonych
  • 15 dag pędów bambusa z puszki
  • mały kawałek świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 małe papryczki chili
  • łyżka ziaren sezamu
  • 3/4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki 
  • łyżki oleju
  • łyżka wódki
  • szczypta soli

- Grzyby namoczyć na 30 minut w letniej wodzie. Opłukać, osączyć i przekroić na pół.
- Marchewki oczyścić, umyć. Obydwie papryki umyć, osuszyć, przepołowić i oczyścić z pestek. Marchewki i papryki pokroić w słupki.
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paseczki.
- Pędy bambusa osączyć. Świeży imbir obrać, pokroić w kostkę. Papryczki chili opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w krążki. Sezam wsypać na suchą patelnię, zrumienić.
- Olej rozgrzać w woku lub głębokiej patelni. Wrzucić mięso, zrumienić ze wszystkich stron i zsunąć na bok patelni.
- Warzywa, grzyby, chili i imbir wrzucić na środek woka, wymieszać i przesmażyć. Polać wódką i bulionem z kostki. Wymieszać z mięsem i smażyć jeszcze 3/4 minuty.
- Danie przyprawić do smaku sosem sojowym i solą. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu. Podawać z ryżem.