Składniki na 4 porcje 

  • 2 pęczki rukoli
  • 40 dag pomidorków czereśniowych 
  • cebula 
  • ząbek czosnku
  • 8 łyżek octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki 
  • po kilka gałązek bazylii i tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sos sałatkowy paprykowo-ziołowy
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory opłukać, połowę przekroić na pół. Zioła umyć, otrzepać z wody. Rukolę oczyścić, opłukać. nOcet winny i 50 ml wody wlać do rondla, dodać cukier, cebulę, czosnek i tymianek, gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż powstanie syrop. Włożyć wszystkie pomidorki, zamieszać, gotować 3 minuty, oprószyć solą i pieprzem. Ostudzić.
Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju i 3 łyżkami wody. Pomidorki, rukolę i zioła rozłożyć na talerzach, polać sosem.