Szczypior

Wytrawny serowiec
Porcja: 400 kcal
Przygotowanie: 70 minut
Dla 8 osób
250 g mąki, 6 jajek, 125 g masła, 200 g pomidorków koktajlowych, 3 pęczki szczypiorku, 500 g twarogu, 2 ząbki czosnku, 300 g sera koziego w kształcie rolady, sól, pieprz utłuszcz do formy

Mąkę zagnieść z jajkiem, masłem i 1/2 łyżeczki soli. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
Pomidorki umyć. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać (łyżkę odłożyć). Twaróg zmiksować z resztą jajek, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać ze szczypiorkiem i pomidorkami.
Ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Wyłożyć na nie masę serową. Na wierzchu położyć pokrojony w plastry kozi ser. Piec 50-60 minut w 200°C. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Natka

Rozmaitości z kuskusem
Porcja: 570 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób
1/2 l bulionu (z kostki) ułyżeczka cynamonu, 2-3 pręciki szafranu, 350 g kaszy kuskus, 3 łyżki rodzynek, 3 pomidory, ogórek, cebula, pęczek natki, 1-2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, biały ocet winny, 400 g pieczonego rostbefu, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne

Zobacz także:

Bulion zagotować z cynamonem i szafranem, doprawić solą i pieprzem cayenne. Gorącym zalać kaszę. Dodać rodzynki. Odstawić na 15 minut.
Pomidory i ogórek umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Natkę i czosnek także posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.
Oliwę doprawić octem, solą i pieprzem. Sosem polać warzywa. Kuskus wyjąć na półmisek. Obłożyć warzywami i pokrojonym w plastry rostbefem.

Bazylia

Spaghetti z pesto
Porcja: 660 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób
2 duże pęczki bazylii, 60 g migdałów ulimonka, 3 ząbki czosnku, 40 g tartego parmezanu, 6 łyżek oliwy, 400 g spaghetti, sól

Bazylię opłukać. Migdały sparzyć, obrać. Limonkę sparzyć, z połówki owocu okroić skórkę, pokroić ją w wąskie paseczki. Z całości wycisnąć sok. Czosnek obrać.
Bazylię zmiksować lub drobno posiekać razem z migdałami, czosnkiem i oliwą. Wymieszać z parmezanem. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i wymieszać z sosem. Posypać paseczkami skórki z limonki.

Trybula

Orientalne szaszłyki
Porcja: 490 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób
mango, 2-3 dymki, 16 dużych krewetek usok z cytryny, 150 ml bulionu (z kostki), łyżka curry, 6 łyżek oliwy, pęczek trybuli, 100 g pomidorków koktajlowych, sól, pieprz
Mango obrać, pokroić w kostkę. Krewetki opłukać, usunąć przewód pokarmowy.
Sok z cytryny wymieszać z bulionem, curry, 3 łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Sosem polać mango i krewetki. Posypać posiekaną trybulą. Pomidorki umyć, osuszyć. Dymkę opłukać, pokroić w kawałki. Składniki nadziewać na patyczki do szaszłyków. Ułożyć na posmarowanej resztą oleju blasze. Piec 5-8 minut z każdej strony w 220°C. Podawać z dzikim ryżem.

Estragon

Rybne curry
Porcja: 430 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Dla 4 osób
3 marchewki ustrąk papryki, 200 g cukinii, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 brokułu ukawałek imbiru, 1-2 łyżki pasty curry, 4 łyżki oliwy, sos sojowy, 4 kostki filetów z mintaja, 6-8 łyżek mleka kokosowego (z puszki), po 2-3 gałązki kolendry i estragonu, sól, pieprz

Warzywa i czosnek obrać, pokroić. Brokuł podzielić na różyczki. Imbir oskrobać, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z pastą curry i podsmażyć na połowie oliwy. Skropić sosem sojowym, dodać 3-4 łyżki wody. Dusić 5-7 minut.
Filety z mintaja pokroić w kostkę. Usmażyć na reszcie oliwy. Dodać do warzyw. Wlać mleko kokosowe i posiekane zioła. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zagotować.

Tymianek

Kolorowy talerz Porcja: 560 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 4 osób
2 cebule, papryka, po 200 g cukinii i bakłażana, 4 pomidory, 2-3 ząbki czosnku, 4 karczochy (z zalewy), pęczek tymianku, 4 dzwonka ryby, 7 łyżek oliwy, 4 łyżki majonezu, kilka pręcików szafranu, sól, pieprz, sok z cytryny

Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę, cukinię i bakłażan w plastry, cebulę i pomidory w cząstki. Czosnek obrać, drobno posiekać.
Warzywa (z czosnkiem) podsmażyć kolejno na 3 łyżkach oliwy, na końcu dodać osączone karczochy i łyżkę posiekanego tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Osobno usmażyć na 3 łyżkach oliwy rybę (wcześniej oprószyć solą i pieprzem).
Majonez wymieszać z szafranem, łyżką oliwy i resztą posiekanego tymianku. Podawać z podsmażonymi warzywami i rybą.

Warto pamiętać
Zioła nadadzą potrawie piękny aromat, jeśli będą rzeczywiście świeże i posiekasz je tuż przed podaniem. 
Najsprawniej rozdrobnisz zieleninę za pomocą specjalnego noża "kołyski". Nie krój jej na drewnianej desce, bo wsiąka w nią sok z siekanych ziół. 
Zielone listki przechowają się dobrze w zakręconym słoiku wyłożonym wilgotną bibułą lub papierowym ręcznikiem.

Claudia 7/2006