SKŁADNIKI NA 60 SZTUK

  • 150 ml śmietany
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki rumu
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 2 łyżki masła
  • łyżka posiekanych pistacji
  • 8 dag białej kuwertury
  • 8 dag ciemnej kuwertury
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru

Śmietanę podgrzać w rondelku, włożyć połamaną czekoladę, stopić, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać rum, masło i aromat rumowy, utrzeć. Połowę masy wymieszać z pistacjami, odstawić do stężenia.

Ciemną i jasną kuwerturę osobno rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Nabijając na widelczyk, trufle z pistacjami zanurzać w białej kuwerturze, a pozostałe w ciemnej. Odstawić do stężenia. Ciemne trufle obtoczyć w proszku kakaowym, jasne w cukrze pudrze.