SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 2 duże jabłka
- 1/2 kg marchewki
- rzodkiew soplowa
- 5 dag zielonych winogron
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- kilka gałązek natki
- sól, pieprz
Marchewki obrać, umyć, pokroić w krążki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki. Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Winogrona umyć, osuszyć, owoce przekroić na pół.
Płatki migdałowe wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię, uprażyć. Natkę opłukać, posiekać.
Ocet winny połączyć z musztardą, szczyptą soli i pieprzu, dodać olej, wymieszać, dodać posiekaną natkę.
Jabłka, marchewki i rzodkiew ułożyć na talerzu, posypać winogronami i płatkami migdałowymi, polać sosem.