SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 duże jabłka
  • 1/2 kg marchewki
  • rzodkiew soplowa
  • 5 dag zielonych winogron
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • kilka gałązek natki
  • sól, pieprz

Marchewki obrać, umyć, pokroić w krążki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki. Rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Winogrona umyć, osuszyć, owoce przekroić na pół.

Płatki migdałowe wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię, uprażyć. Natkę opłukać, posiekać.

Ocet winny połączyć z musztardą, szczyptą soli i pieprzu, dodać olej, wymieszać, dodać posiekaną natkę.

Jabłka, marchewki i rzodkiew ułożyć na talerzu, posypać winogronami i płatkami migdałowymi, polać sosem.