SKŁADNIKI NA 8 PORCJI 

  • 1/2 kalafiora (ok. 25 dag) 
  • 8 marchewek 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • cebula 
  • łyżka mąki 
  • łyżka ziaren gorczycy 
  • 200 ml mleka 
  • 5 łyżek bulionu warzywnego 
  • 5 dag startego żółtego sera 
  • łyżka posiekanej natki 
  • kurkuma, sól, pieprz

Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Marchewkę obrać, umyć, pokroić na plasterki. Różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, gotować minutę, dodać marchewkę, gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić, przełożyć do okrągłej formy.
Cebulę posiekać. Olej podgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę, mieszając smażyć minutę. Stopniowo wlewać mleko i bulion, oprószyć kurkumą, mieszając gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać gorczycę i ser, wymieszać, przyprawić.
Sosem polać warzywa. Zapiekać 15 minut w temp. 200 st C. Przed podaniem suflet udekorować natką.