Składniki na 2 porcje: 

  • 4 kromki chleba tostowego 
  • łyżeczka masła
  • 2 małe gruszki
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 4 plastry sera typu rokpol
  • łyżka śmietany 22%
  • kieliszek brandy

Kromki chleba tostowego ułożyć na ruszcie i wsunąć na górny poziom kuchenki. Ok. 4-5 minut ogrzewać je grillem włączonym na dużą moc, aż się lekko przyrumienią. Po 2 minutach przewrócić je na drugą stronę. Przyrumienione tosty delikatnie posmarować masłem. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i usunąć nasady ogonków. Na tostach ułożyć połówki gruszek, wydrążoną stroną do góry (spód można lekko ściąć, żeby dobrze leżały na toście).  Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną i brandy. Orzechy grubo posiekać i nałożyć do wydrążonych gruszek. Obłożyć je masą serową. Tosty na ruszcie wsunąć na górny poziom kuchenki i zapiekać ok. 4 minut, ogrzewając równocześnie mikrofalami w mocy 420 W i grillem włączonym na dużą moc (ser powinien się lekko rozpływać). 

NASZA RADA:  Aby wzbogacić tost z serem pleśniowym, pod gruszkę możesz położyć plaster szynki.