Składniki na 4 porcje:

  • bagietka
  • 30 dag tuńczyka z puszki
  • 3 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 15 dag sera gouda
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i łyżką wydrążyć miąższ.  Pomidory sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki, przekroić, wyjąć nasiona i pokroić w małą kostkę. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Ser pokroić w małą kostkę. Tuńczyka osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, wymieszać z pomidorami, szczypiorkiem i pokrojonym serem. Przyprawić sokiem z cytryny, papryką, solą i pieprzem.  Przygotowaną masą napełnić bagietki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić na ruszt i wsunąć na górny poziom kuchenki. Zapiekać 7-9 minut, ogrzewając równocześnie mikrofalami o mocy 360 W i grillem włączonym na dużą moc. NASZA RADA: Na małą kolację lub przekąskę możesz bagietki przygotować wcześniej i wstawić do mikrofalówki w ostatniej chwili. Zamiast tuńczyka możesz użyć gotowanej szynki pokrojonej w kostkę, wymieszanej z posiekaną cebulą i pomidorami. Bagietki przykryj plastrami sera.