Składniki na 6 porcji: 

  • 1 kg wołowiny, np. rozbratla
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • seler
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 goździki
  • 3 listki laurowe
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • kilka gałązek tymianku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Seler i marchewki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Olej podgrzać, obsmażyć mięso. Dodać warzywa, listki laurowe, goździki i tymianek, przesmażyć. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa z warzywami, włożyć koncentrat pomidorowy, wlać czerwone wino i bulion. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 3 godziny. Mięso wyjąć, trzymać w cieple. Sos przelać przez sito, zagotować, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Polać pieczeń.