Szampon chlebowy: co to takiego?

Szampon chlebowy to stosunkowo nowy produkt do pielęgnacji włosów na rynku. Na tyle nowy, że znajdziecie go w ofercie "prawie" dwóch marek, ale o tym później. Co jest w nim takiego niezwykłego? Zakwas i drożdże, dokładnie takie, jakie stosuje się przy wyrobie prawdziwego chleba. Podczas fermentacji zakwasu żytniego powstają witaminy (głównie cenne dla kosmyków witaminy z grupy B), minerały, oraz kwasy organiczne. Szampon chlebowy jest bogaty w biotynę, która wzmacnia cebulki włosa, nie narusza bariery lipidowej, uelastycznia i widocznie wygładza kosmyki. Dodatkowo, jest bardzo łagodny dla skalpu, dzięki pH równemu 7 świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry skłonnej do nadmiernego wydzielania sebum. Nie można też nie wspomnieć o tym, jak cudownie pachnie - mianowicie świeżym, kruchym chlebem!

Zobacz też: Koński szampon dla mocnych i zdrowych włosów? Internet oszalał na jego punkcie

Szampon chlebowy Aquafarina Fermenti

Aquafarina Fermenti to polska, rodzinna firma zajmująca się produkcją kosmetyków na bazie zakwasu. Ich flagowym produktem jest mydło chlebowe, które bardzo łagodnie oczyszcza skórę, nie powodując uczucia ściągnięcia, czy przesuszenia (co ma miejsce w przypadku mydeł tradycyjnych). To zasługa naturalnych enzymów i mikroflory kwasu chlebowego. Na bazie tego kosmetyku powstał też właśnie szampon do włosów oraz chlebowy krem do twarzy.

Zobacz też: Miodowanie włosów zamiast olejowania - na czym polega ten nowy trend?

Szampon chlebowy Agafii

Szampon chlebowy znajdziemy też w ofercie słynnej Babuszki Agafii. Z tą różnicą, że nie bazuje na zakwasie, ale na ekstraktach z trzech zbóż – żyta, owsa i pszenicy, dlatego tak naprawdę z produktem Aquafarina łączy go nazwa. Szampon Agafii jest również bardzo delikatny, bo jako środek myjący zastosowano  w nim korzeń mydlnicy lekarskiej, która zawiera naturalne saponiny - środki pieniące, które w łagodny sposób oczyszczają włosy i skórę głowy.