Składniki na 4 porcje

  • opakowanie filetów śledziowych w oleju matjas
  • 1/2 cebuli
  • pęczek bazylii
  • łyżka kaparów
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • 4 kromki ciemnego pieczywa
  • 5 dag białego chudego sera
  • pieprz, cukier

Śledzie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Bazylię opłukać, listki poodrywać, posiekać. Kapary i cebulę posiekać.
Śledzie, kapary, cebulę i bazylię wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą cukru.
Kromki pieczywa zrumienić w tosterze lub piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Ciepłe kromki posmarować olejem.
Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić na ćwiartki, dodać do śledzi, wymieszać. Tatar śledziowy rozłożyć na pieczywie, posypać rozkruszonym serem i pieprzem.