Składniki na 4 porcje

  • 6 filetów śledziowych solonych a la matjes
  • 3 ugotowane małe buraki (w skórkach)
  • 2 ugotowane ziemniaki (w mundurkach)
  • 2 czerwone cebule
  • kilka gałązek szczypiorku

SOS:

  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz, cukier

Śledzie dokładnie umyć, moczyć 30 minut w zimnej wodzie lub mleku.
Buraczki i ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę. Cebule obrać, posiekać.
Sos: sok z cytryny, olej, musztardę i skórkę pomarańczową wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie odcedzić, opłukać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na półmisku. Dookoła ułożyć warzywa, polać sosem i przybrać szczypiorkiem.