Składniki na 4 porcje

  • 8 rolmopsów
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • kostka bulionowa warzywna
  • 6 rzodkiewek
  • po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
  • 8 liści sałaty
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Ziemniaki wyszorować, gotować 20 minut w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej. Odcedzić, ostudzić.
Ogórki pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, umyć. 3 pokroić w kostkę, 3 w plasterki. Koperek opłukać, osuszyć, połowę posiekać.
Majonez wymieszać z jogurtem, warzywami pokrojonymi w kostkę i posiekanym koperkiem. Przyprawić.
Ziemniaki w mundurkach przekroić wzdłuż na pół, lekko ściąć "brzuszki" i wydrążyć.
Napełnić sosem, na wierzchu ułożyć rolmopsa. Przybrać rzodkiewkami i koperkiem. Podawać na liściach sałaty.