SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 3/4 szklanki mąki 
  • 10 dag startego parmezanu
  • 4 jajka 
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
  • 1 kg szparagów
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Z mąki, 2 jajek, połowy parmezanu, szczypty soli i gałki muszkatołowej szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty tworząc rant. Szparagi obrać, pokroić na kawałki długości 5 cm. Włożyć do wrzącej, posolonej i osłodzonej wody i gotować 5 minut. Odcedzić, osączyć i ułożyć dekoracyjnie na cieście.
Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe jajka i parmezan roztrzepać z solą i pieprzem, delikatnie wymieszać z bitą śmietaną. Masę jajeczną wyłożyć na szparagi. Tartę piec 45 minut w temperaturze 180°C.