SKŁADNIKI NA 6 PORCJI 

1 kg szparagów 
1 i 1/2 l bulionu warzywnego 
1/2 łyżki mąki 
1/2 szklanki mleka 
żółtko
łyżka natki pietruszki 
5 łyżek śmietany
cukier, sól, biały i zielony pieprz

Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki. Z połowy porcji odciąć główki i ugotować je oddzielnie w niewielkiej ilości posolonej i posłodzonej wody. Pozostałe pędy szparagów ugotować w bulionie. Zmiksować i dodać z powrotem do wywaru.
Mąkę wymieszać z zimnym mlekiem, wlać do wywaru i stale mieszając zagotować.
Garnek zdjąć z ognia. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem i odrobiną wywaru. Wlać do gorącej zupy, wymieszać, nie gotować. Dodać ugotowane główki szparagów. Doprawić solą i pieprzem.
Krem ze szparagów podawać posypany natką pietruszki i grubo zmielonym zielonym pieprzem. Zupę można podać również z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami lub kawałeczkami płatów wędzonego łososia.