SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • cebula
  • czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki 
  • olej 
  • duża puszka pomidorów bez skóry (850 g)
  • 2 cebulki dymki
  • 3 łyżki oliwy 
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • łyżeczka tymianku 
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Dymki oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać z rondlu, zeszklić dymkę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy, dusić 2-3 minuty.
Dodać pomidory z zalewą, gotować 20 minut. Zmiksować, wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać do mięsa wraz z kajzerką, jajkiem i natką, wymieszać, przyprawić. Uformować małe pulpeciki, usmażyć w gorącym oleju. Podawać polane sosem pomidorowym.