SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

CIASTO:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych
  • 12 dag masła 
  • jajko
  • sól

NADZIENIE: 

  • 2 cebule 
  • 30 dag pieczarek 
  • strąk czerwonej papryki 
  • 2 jajka 
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera (np. gouda)
  • łyżka oleju 
  • sól, pieprz

Ciasto: orzeszki zemleć, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Tę mieszaninę posiekać z masłem, dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.

Nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę opłukać, rozkroić, usunąć pesteczki, miąższ pokroić w paski. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i paprykę, lekko podsmażyć, odparować płyn. Całość oprószyć pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Nałożyć podsmażone warzywa. Jajka roztrzepać ze śmietaną i startym serem, przyprawić solą i pieprzem. Polać warzywa. Piec ok. 40 minut w temp. 200 st. C.