Składniki na 12 sztuk

  • 2 dag drożdży 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 200 ml letniego mleka 
  • 4 łyżeczki skórki startej z cytryny 
  • 1/3 kostki margaryny 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • łyżka rumu 
  • 25 dag twarogu 
  • 18 dużych suszonych moreli 
  • szklanka soku jabłkowego 
  • żółtko 
  • 25 dag gotowej masy makowej 
  • 6 łyżek konfitury morelowej

Morele zalać sokiem jabłkowym, odstawić na 30 minut. Gotować ok. 5 minut, osączyć, ostudzić. Każdy owoc przekroić na pół.
Drożdże wymieszać z połową mleka, łyżką mąki i 1/3 cukru, odstawić na 10 minut.
Połowę skórki z cytryny, 2/3 stopionej margaryny, szczyptę soli, jajko i przesianą mąkę dodać do rozczynu, wlać resztę mleka, wymieszać i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Twaróg zemleć. Jajko rozbić, żółtko oddzielić od białka i zmiksować je z 2 łyżkami cukru i margaryną. Dodać mąkę ziemniaczaną, resztę skórki cytrynowej, rum i twaróg. Białko ubić z resztą cukru, wymieszać z masą serową.
Ciasto zagnieść, podzielić na 12 części, uformować kulki, a następnie rozgnieść je na placuszki o średnicy 10 cm, formując nieco wyższy brzeg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Na placuszkach rozsmarować masę makową i po 3 kleksy masy serowej, między nimi ułożyć po 3 połówki moreli. Piec około 20 minut w temp. 200°C. Gorące ciastka posmarować konfiturą.