SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1 kg mieszanych grzybów (pieczarek, boczniaków, mrożonych kurek)
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki białego wina
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Grzyby oczyścić, opłukać, dokładnie osuszyć. Większe sztuki przekroić na pół. Dymkę oczyścić, białe części pokroić na krążki. Czosnek obrać, posiekać.
Olej i masło rozgrzać na patelni, wrzucić grzyby i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparują. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze ok. 3 minut na średnim ogniu. Wlać wino i bulion, dodać śmietanę, wymieszać, gotować 5 minut.
Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. Gulasz przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę. Podawać z puree ziemniaczanym.