Składniki na 4 porcje 

  • 25 dag białych szparagów 
  • 3 główki różnych sałat (np. masłowej, rzymskiej, roszponki) 
  • pęczek rzodkiewek 
  • czerwona cebula 
  • ogórek
  • łyżka soku z cytryny 
  • 2 łyżki oliwy 
  • po 2-3 gałązki koperku i natki pietruszki
  • kilka listków mięty 
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Szparagi obrać, ugotować "na stojąco" główkami do góry w osolonej wodzie (10-15 min). Osączyć, skropić sokiem z cytryny i oliwą.
Sałaty przebrać, opłukać, osuszyć. Liście porwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewki oczyścić, pokroić na ósemki. Ogórek umyć, przekroić na pół, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Koperek, natkę pietruszki i miętę opłukać.
Sos sałatkowy wymieszać z 3 łyżkami oleju i 3 łyżkami wody. Szparagi, sałaty, rzodkiewki, ogórek i cebulę ułożyć na talerzu, polać sosem, posypać ziołami, przyprawić solą i pieprzem.