Składniki na 4 porcje

  • 2 czerwone cebule 
  • duża cukinia 
  • cytryna 
  • pęczek rukoli 
  • 40 dag piersi indyka 
  • 1/2 pęczka tymianku 
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka białego wina
  • 30 dag linguine (spłaszczone spaghetti) 
  • sól, pieprz

Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę 1 cm. Otrzeć skórkę z cytryny, przekroić, z połowy wycisnąć sok. Listki rukoli opłukać.
Mięso pokroić na cienkie paski, oprószyć pieprzem. Listki tymianku oderwać od łodyżek.
Olej rozgrzać, usmażyć mięso wraz z cebulą. Dodać cukinię, smażyć 2 minuty. Zalać winem, dusić 5-10 minut. Dodać skórkę z cytryny i tymianek, posolić.
Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie według informacji na opakowaniu.
Makaron odcedzić, pozostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Wodę z 1-2 łyżkami soku z cytryny dodać do sosu mięsnego. Makaron wymieszać na patelni z sosem. Dodać rukolę, przyprawić solą i pieprzem.