Porcja: 164 kcal
Przygotowanie: 20 minut
Składniki na 4 porcje:
- 24 zielone szparagi
- 4 łyżki oliwy
Sos maślano-śmietanowy:
- 1/4 kostki masła l2 żółtka
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki kremówki
- łyżka czerwonego kawioru
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Szparagi obrać. Po odłamaniu stwardniałych końców umyć i wysuszyć. Skropić oliwą, posypać solą, ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować 4–5 minut z każdej strony. Masło roztopić. Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ubijając, dodawać stopniowo gorące masło. Gdy masa zgęstnieje, wymieszać ją z kremówką, kawiorem i koperkiem. Gotowe szparagi posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać z maślano-śmietanowym sosem.
Uwaga! Szparagi po upieczeniu można podać polane tylko roztopionym masłem.