Porcja: 164 kcal 

Przygotowanie: 20 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 24 zielone szparagi
  • 4 łyżki oliwy

Sos maślano-śmietanowy:

  • 1/4 kostki masła l2 żółtka
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki kremówki
  • łyżka czerwonego kawioru
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Szparagi obrać. Po odłamaniu stwardniałych końców umyć i wysuszyć. Skropić oliwą, posypać solą, ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować 4–5 minut z każdej strony. Masło roztopić. Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ubijając, dodawać stopniowo gorące masło. Gdy masa zgęstnieje, wymieszać ją z kremówką, kawiorem i koperkiem. Gotowe szparagi posypać świeżo mielonym pieprzem. Podawać z maślano-śmietanowym sosem.

Uwaga! Szparagi po upieczeniu można podać polane tylko roztopionym masłem.