PORCJA: 360 kcal

PRZYGOTOWANIE: 30 minut

NA 12 PORCJI

Ciast

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • ekstrakt z migdałów

Masa i kruszonka:

  • 500–600 g wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 90 g masła
  • po 1/2 szklanki mąki pszennej, zmielonych migdałów i cukru pudru
  • 100 g masy marcepanowej

Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy o śr. 22 cm. Spód nakłuć widelcem. Piec 12 minut w 180°C. Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Następnie poddusić. Odsączyć na sicie, zachowując sok. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 3–4 łyżkach soku. Resztę odlanego soku ponownie zagotować, połączyć z mąką wymieszaną z sokiem. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać wiśnie. Przestudzone nadzienie wyłożyć na ciasto. Masło roztopić. Zalać nim mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Rozetrzeć palcami na grudki. Dodać starty marcepan. Kruszonką posypać ciasto. Piec jeszcze 30–40 minut w 180°C. Ostudzić w tortownicy.