SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1 kg szparagów
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżka białego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, biały pieprz, cukier

Oczyszczone szparagi związać w pęczki, włożyć do wysokiego garnka z wrzącą, osoloną i lekko osłodzoną wodą z dodatkiem łyżeczki masła i gotować 15 minut.
Masło stopić, ostudzić. W garnku rozmącić żółtka z winem. Ubijać na małym ogniu na puszystą masę. Zdjąć z ognia i powoli dolewać stopione masło, stale ubijając. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Szparagi polać sosem, posypać posiekaną natką pietruszki.

NASZA RADA 

Szparagi białe obieramy z włókien, zaczynając tuż poniżej główki, natomiast zielone tylko do 1/3 wysokości. Końcówki odłamujemy.