SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
- 70 dag szparagów
- 1/2 kg ziemniaków
- czerwona i żółta papryka
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka natki
- 6 jajek
- szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szparagi pokroić na kawałki dł. 5 cm. Białe gotować 10, a zielone 6 min. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować. Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. Masło stopić na patelni, dodać warzywa, smażyć 5 minut.
Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Zalać warzywa, smażyć 10 minut. Omlet wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Podawać posypany natką.
NASZA RADA
Gotujmy szparagi ustawiając je pionowo tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Są delikatne i miękną dość szybko.