SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • 70 dag szparagów 
  • 1/2 kg ziemniaków
  • czerwona i żółta papryka 
  • cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • łyżka natki
  • 6 jajek
  • szklanka śmietany 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szparagi pokroić na kawałki dł. 5 cm. Białe gotować 10, a zielone 6 min. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować. Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. Masło stopić na patelni, dodać warzywa, smażyć 5 minut.
Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Zalać warzywa, smażyć 10 minut. Omlet wstawić do gorącego piekarnika na 5 minut. Podawać posypany natką.

NASZA RADA 

Gotujmy szparagi ustawiając je pionowo tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Są delikatne i miękną dość szybko.