SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

  • 2 jajka 
  • 5 łyżek masła 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2/3 szklanki mąki 
  • 1 i 1/2 kg szparagów 
  • 10 dag szynki
  • olej
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki kaparów 
  • pęczek szczypiorku 
  • łyżka octu winnego
  • cukier, sól, pieprz

Masło rozpuścić, ostudzić. Wymieszać z jajkami, mlekiem, mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut.
Paprykę oczyścić i pokroić w bardzo małą kostkę. Kapary osączyć. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać z octem, solą, pieprzem, szczyptą cukru i 2 łyżkami oleju.
Szynkę pokroić w kostkę. Na patelnię wlewać po łyżeczce oleju, nakładać po łyżce szynki, wlewać porcje ciasta. W ten sposób usmażyć 8 naleśników.
Oczyszczone szparagi gotować 15 minut w posolonej i posłodzonej wodzie, osączyć, zawijać po kilka sztuk w gorące naleśniki i polewać paprykową marynatą.