Porcja: 270 kcal  

Przygotowanie: 35 minut

Składniki na 4 porcje:


Marynata:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • łyżeczka miodu

  • sok z połowy cytryny

Zobacz także:

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

  • wyciśnięty ząbek czosnku

Szaszłyki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka

  • cukinia l12 małych pieczarek

  • 2 łyżki oliwy
  • plasterki cytryny do dekoracji

  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Składniki na marynatę połączyć. Mięso kurczaka opłukać, wysuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki minimum na godzinę. Cukinię i pieczarki umyć, a następnie wysuszyć. Pokroić na jednakowej wielkości kawałki. W misce wymieszać pieczarki i cukinię z dwoma łyżkami oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Na patyki do szaszłyków nabijać kolejno pieczarki i cukinię. Na osobnym patyku – kawałki kurczaka. Grillować na rozgrzanym ruszcie, aż warzywa będą miękkie, a kurczak się zrumieni. Podawać z plasterkami cytryny i masłem.